19.06.2019. Beograd. Delegacija profesora iz Azerbejdžana posetila je Univerzitet u Beogradu i Filološki fakultet tokom trodnevne posete Srbiji. Filološki fakultet dobio je akreditaciju za azerbejdžanski i hebrejski jezik, pa će se ovi jezici izučavati kao četvorosemestralni izborni predmeti, a moći će da ih slušaju i studenti drugih fakulteta, ne samo Filološkog.

Rektor Azerbejdžanskog univerziteta stranih jezika u Bakuu profesor Kamal Abdulajev, kao i profesori Afgan Abdulajev i Lala Madžidova, izabrani su za  gostujući  profesori Filološkog fakulteta.

Dogovoreno je da se formira desetočlana komisija – po pet profesora sa oba univerziteta, koja će raditi na zajedničkim istraživanjima, studijskim programima, zajedničkom vođenju doktorskih disertacija, pokretanju i izdavanju časopisa.

Filolozi podsećaju da su dela Milorada Pavića i Iva Andrića prevedena na azerbejdžanski jezik, a u planu su i prevodi drugih autora i udžbenika.

Održan je i naučni skup posvećen 650-godišnjici rođenja pesnika Imadedina Nasimia i predstavljena Nasimijeva knjiga poezije, pisca koji se smatra simbolim renesanse na Putu svile.

Dogovoreno je i istraživanje narodnih epova i mitova sa sličnim motivima, kao i uporedno istraživanje narodnih umotvorina nastalih u Srbiji i Azerbejdžanu.

Profesorki Ljiljani Marković i dekanu Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu uručena je medalja “Imadedin Nasimi” za doprinos jačanju prijateljstva i saradnje Srbije i Azerbejdžana.

Profesorke Ljiljana Marković i Aleksandra Vraneš izabrane su za gostujuće profesore Azerbejdžanskog univerziteta stranih jezika u Bakuu.