Русский
Prezentacija
kulturnih dostignuća Azerbejdžana
Srbiji.
Реч амбасадора

Будите поздрављени, поштовани посетиоци веб странице Азербејџанског Културног центра у Београду!

Драго ми је да вам пожелим добродошлицу на сајт Азербејџанског Културног центра у Београду.

Развој и јачање билатералних односа између Азербејџана и Србије, постојана узајамна подршка на међународној арени је слика високог нивоа односа и искреног пријатељства између наших земаља и народа. Отварање прве Амбасаде Азербејџана на простору Западног Балкана, управо у Србији био је резултат успостављених историјских односа пријатељства и сарадње, као и резултат постојећих узајамних геостратешких интереса. Пријатељски односи измеђи двеју земаља се допуњују сарадњом која је у сталном порасту у областима политике, економије, науке, културе и хуманитарних сфера.

Драго ми је да истакнем, да су се после прве историјске посете Председника Републике Србије Њ.Е. господина Бориса Тадића, Азербејџану 12.-13. маја 2010. године, азербејџанско-српски односи подигли на квалитетно нови ниво. Сигуран сам да ће званична посета Председника Републике Азербејџан Њ.Е. господина Илхама Алијева, која се планира у јуну 2011. године, постати добар темељ за даљи многострани развој односа, који већ достижу стратешки ниво и да ће односима дати још интензивнији карактер.

Поред тесних политичких односа који су успостављени између наших земаља, постоје и добре перспективе за проширење сарадње у области културе, размене културног наслеђа између наших народа. Управо контакти из области културе помажу при постављању мостова између народа наших земаља. И имајући такав циљ испред себе, отворен је у Београду Азербејџански Културни центар, чији је главни циљ упознавање српског народа са историјом, културним наслеђем, обичајима и традицијама азербејџанског народа.

Драго ми је да истакнем, да је Председница Азербејџанског Културног центра – Азербејџанка, која већ дужи временски период живи у Србији и која воли како азербејџанску, тако и српску културу. Она је човек културе и уметности, професор Академије уметности у Новом Саду – госпођа Зарифа Али-заде.

Азербејџански Културни центар је за овај кратак период свог рада већ стигао да реализује пар пројеката: издата је књига о истакнутом азербејџанском композитору Узеиру Хаџибекову на српском језику, чији је аутор познати азербејџански музиколог Земфира Сафарова и збирка песама познатог азербејџанског песника Расула Рзе под називом „Боје“. Припремљен је и издат српско-азербејџански речник. А ради се и на азербејџанском издање „Хазарског речника“, дела познатог српског песника и писца Милорада Павића. На српском језику биће објављена књига посвећена националном лидеру азербејџанског народа Гајдару Алијеву.

Поред тога, у циљу бољег упознавања са историјом, књижевношћу и богатим културним наслеђем наших народа, у блиској будућности биће остварене узајамне посете личности из сфера културе, уметности, књижевности, позоришта, личности-интелектуалаца, које се баве стваралаштвом из наших земаља, биће организовани дани азербејџанске културе у Србији, као и дани српске културе у Азербејџану и низ других догађаја.

Користим прилику да пожелим успеха Азербејџанском Културном центру у остваривању и реализовању постављених циљева, а све ради зближавања наших народа.

Надам се да ће сви они, који су заинтересовани за нашу земљу, њену историју, као и за културу и традицију азербејџанског народа овде наћи много корисних информација.

С поштовањем,
Др Елдар Хасанов

© 2010. Azerbejdžanski kulturni centar